Bhutan fans

Ronaldo van Bhutan’ zorgt voor volksfeest

“Wij zijn niet langer het slechtste team ter wereld!” Zingend, trommelend en schreeuwend vieren de fans van Bhutan de grootste overwinning uit de historie van het land op voetbalgebied. Sri Lanka is verslagen, Bhutan gaat verder in de kwalificatiereeks voor het WK 2018 in Rusland.

Bhutan is het laagst geklasseerde land op de wereldranglijst van de FIFA. Of beter gezegd: wás. Want door de zege in het tweeluik met Sri Lanka, zal het land de 209de en laatste plaats verlaten.

“We zijn compleet overweldigd door deze zege”, vertelt sportjournalist Needrup Zangpo. “Er wordt een dag later nog steeds feest gevierd en er wordt nergens anders over gesproken.”

‘De Ronaldo van Bhutan’

Bhutan is een klein land met nog geen 800.000 inwoners. Het ligt ingeklemd tussen grootmachten China en India in het Himalaya-gebergte. Handboogschieten is de nationale sport, voetbal hangt er maar een beetje bij. Logisch, alle 18 officiële wedstrijden die het land tussen 2009 en 2014 speelt gaan verloren.

Totdat er ineens met 1-0 gewonnen wordt in en tegen Sri Lanka. Bhutan kan zich voor het eerst plaatsen voor de volgende WK-kwalificatieronde. De inwoners zijn in rep en roer. De minister-president geeft het hele land vrij om naar de return te kunnen kijken.

Het stadion in Thimphu is met 30.000 supporters uitverkocht. Honderden fans staan buiten de poort te wachten in de hoop dat er nog een plekje beschikbaar komt.

De Bhutaanse hoop is gevestigd op Checho Gyeltshen. Bijnaam: de Ronaldo van Bhutan. Hij maakt zijn faam waar, want Gyeltshen scoort al na vijf minuten. Sri Lanka komt nog langszij, maar in de allerlaatste minuut brengt de volksheld zijn land in extase door de 2-1 te maken.

Poulefase

“Deze overwinning verandert het beeld van voetbal in ons land voor altijd”, jubelt Zangpo. “Omdat we geen professionele spelers hebben, leefde het voetbal minder. Maar dit brengt het Bhutaanse volk samen en iedereen deelt mee in het moment van geluk.”

Bhutan mag zich nu op gaan maken voor de groepsfase van de WK-kwalificatie. Toplanden als Japan en Zuid-Korea zijn de mogelijke tegenstanders. Een mooi vooruitzicht, maar het zorgt ook voor problemen.

“Gezien onze beperkte middelen kunnen we eigenlijk niet zoveel internationale wedstrijden spelen”, volgens bondsvoorzitter Ugen Tsechup Dorji. Hij gaat er toch alles aan doen om het voor elkaar te krijgen. “En ook al verliezen we alle wedstrijden, dan nog zullen we stijgen op de wereldranglijst!”

Bron: NOS