foto_overhandiging_WK

’s-Hertogenbosch wint bid WK Handboogschieten 2019

De internationale handboog federatie World Archery heeft vandaag het WK Handboogschieten 2019 toegekend aan de stad ’s-Hertogenbosch. Nederland verkreeg daarbij met ‘s-Hertogenbosch de voorkeur boven medekandidaten Groot-Brittanië en Dubai. Het bid is ontstaan uit de ambitie van de Nederlandse Handboog Bond (NHB) om de wereldkampioenschappen naar Nederland te halen. De bond benaderde het Osse bedrijf The Organizing Connection vanwege haar ervaring met het binnenhalen en organiseren van grote internationale evenementen. De provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch gaven aan dat zij, in afwachting van goedkeuring van de gemeenteraad, enthousiast zijn over de komst van dit evenement naar de stad. Hierop is door de organisatie een succesvol bid opgesteld, dat heeft geleid tot toekenning van het evenement.

Het WK Handboogschieten vindt in juni 2019 plaats en is een geïntegreerd kampioenschap. Dat houdt in dat het WK zowel voor reguliere als voor para-atleten binnen hetzelfde evenement plaatsvindt. Door beide WK’s te integreren ontstaat er enerzijds meer aandacht voor de mindervalide sporters en zijn er anderzijds meer mogelijkheden om het evenement te combineren met verschillende side events. Naar verwachting nemen aan het totale WK ruim 1.000 atleten deel uit bijna 120 landen, aangevuld met zo’n 600 personen begeleiding.

De finalewedstrijden vinden plaats in een speciaal daarvoor gebouwde arena op de Parade, midden in het sfeervolle historische hart van ’s-Hertogenbosch. De kwalificaties vinden plaats op de rugbyvelden van The Dukes, op loopafstand van de Parade.Burgemeester Rombouts toonde zich direct groot voorstander van het WK Handboogschieten: “ ’s-Hertogenbosch heeft vele prachtige grootstedelijke evenementen en ontvangsten gerealiseerd. Het WK Handboogschieten past in de lijn van evenementen en ontvangsten  die we in onze historische binnenstad op heel bijzondere wijze kunnen faciliteren. Daar zien we als stad naar uit.”

Ook de provincie Noord-Brabant, thuisbasis van de NHB en een derde van alle handboogverenigingen in Nederland, is tevreden over het binnenhalen van dit bijzondere evenement omdat het past binnen de ambitie om internationale en innovatieve evenementen naar de provincie te halen. Daarnaast heeft gedeputeerde Swinkels uitgesproken meer aandacht te willen voor gehandicaptensport.

Doordat de wereldkampioenschappen plaatsvinden in een preolympisch en –paralympisch jaar gelden ze als belangrijkste kwalificatiemogelijkheid voor de Spelen in Tokyo2020. De NHB verwacht dat dit resulteert in een maximaal deelnemersaantal. Bovendien zal een WK in eigen land naar verwachting thuisvoordeel opleveren voor de Nederlandse atleten tijdens het toernooi én in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen. Nederlandse kanshebbers op het WK zijn onder andere Rick van de Ven en Sjef van de Berg (recurve) plus Peter Elzinga en Mike Schloesser (compound). Technisch Directeur Ralf van der Rijst ziet veel mogelijkheden voor de handboogsport in Nederland: “Met de organisatie van zo’n groot evenement is de aandacht voor de handboogsport enorm. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die de sport beoefenen wat mede het gevolg is van de successen van de topsporters. Het unieke van de handboogsport is namelijk dat je tijdens een nationale wedstrijd kans hebt om naast of zelfs tegen één van je idolen te mogen schieten.”

The Organizing Connection (TOC) is onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van meerdere WK’s Veldrijden, het WK BMX in 2014 en het WK Para-Cycling Track in 2015. Ook werkte het bedrijf in opdracht van de International Cycling Union (UCI) tijdens meerdere WK’s Wielrennen en Baanwielrennen en is het nauw betrokken bij alle 14 edities van de AFAS Tennis Classics; die nu in Apeldoorn plaatsvinden, maar tot en met 2010 in Eindhoven werden gehouden. Eind jaren negentig en begin 2000 organiseerde TOC een aantal Davis Cup ontmoetingen voor Nederland en België, waaronder in 2001 in de Brabanthallen de Davis Cup ontmoeting tegen Duitsland.

( Foto: Eric Kersten en Ralf van der Rijst overhandigen het bidbook aan Tom Dielen en Chris Marsh van World Archery)